Fasolada
Fasolada to tradycyjna grecka bieda-zupa, sycąca, treściwa i tania. Jest to zasadniczo wegetariańska wersja dobrze znanego w Polsce dania o nazwie fasolka po bretońsku. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki. W tym przepisie zdecydowałem się urozmaicić tradycyjny grecki przepis przez dodanie cukinii oraz ostrej papryki dla podkręcenia smaku. Tradycyjnym greckim dodatkiem do tej zupy są również oliwki i ser feta. Fantastyczna propozycja nie tylko na mroźne zimowe wieczory. Bulion warzywny można przygotować samemu z tego przepisu lub w wersji non-vege użyć bulionu z kury.
- 500 fasoli białej
- 1 duża cukinia
- 3l bulionu warzywnego
- 600ml passaty pomidorowej
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki oleju smakowego z bazylią
- natka pietruszki
Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.
Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.
Gdy fasola będzie miękka dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 minut. Podać z posiekaną natką pietruszki.
Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.