A może dzisiaj makaron? Dawno nie było, a cannelloni to już całe wieki! Powstał szybki farsz z tego, co było w lodówce, a że cukinii mam mnóstwo to i tutaj znalazła swoje miejsce :) Serdecznie zapraszam i smacznego.
Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Co tu dużo pisać - po prostu przesmaczne danie. Klasyczna zapiekanka z mięsem mielonym z dodatkiem dużej ilości cukinii. Jak dla mnie jeden z najlepszych obiadów :)
Cukinia faszerowana nadzieniem przygotowanym z tuńczyka, ryżu, papryki i oliwek w sosie pomidorowym. Całość zapieczona z niewielką ilością parmezanu. Lekkie, a jednocześnie syte danie, bardzo smaczne i aromatyczne - idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Wyśmienita! Znakomita! Mogę o niej mówić w samych superlatywach. Jedna z najlepszych lazanii, jakie jadłam (a zjadłam ich już całkiem sporo ;)) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. U mnie gości regularnie.
Jedno jest za to pewne: danie jest szybkie do przygotowania (kurczaka można usmażyć dzień wcześniej, a potem tylko podpiec z sosem), sycące i takie … domowe.
Klęska urodzaju cukiniowego wymusiła potrawę opartą w dużej mierze na tym warzywie, potrawa o greckim rodowodzie jest najczęściej serwowana z bakłażanami w miejsce cukinii. Po wyjęciu z pieca ostudzić lekko przed serwowaniem.
Na cukiniach z ekologicznej uprawy prosto z działki zaprzyjaźnionego rolnika, bezmięsne, lekkie ale sycące danie. Z delikatną bryndzą spod samiuśkich Tater od strony słowackiej - Liptova, bezsprzecznie najlepszą.
Szukałam pomysłu na danie z kalafiora... szukałam i szukałam... i w końcu sama wymyśliłam. Co nieco podejrzałam, resztę sobie dopowiedziałam, wyszło pysznie. Z przymrużeniem oka nazwałam swój wynalazek "kalafiorem carbonara", bo dobór składników rzeczywiście sprawia, że smak przypomina słynną włoską pastę. Którą zresztą uwielbiam.
W misce mieszamy ze sobą sery na farsz – mozzarellę porwaną na małe kawałki, ricottę i pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane muszle nadziewamy mieszanką serową i układamy jedna obok drugiej, w żaroodpornej foremce do zapiekania...
"Lubię gołąbki, ale tyle z nimi roboty...". Nie ma co ukrywać trochę jest: bo to sparzyć kapustę, przygotować farsz, wszystko to zawinąć i upiec. Pewnym zminimalizowaniem prac są gołąbki bez zawijania - posiekana kapusta ląduje w farszu i robimy rodzaj pulpetów. Ja tym razem poszłam o krok dalej - proponuję Wam zapiekankę z farszu gołąbkowego. Pracy niewiele - efekt rewelacyjny.
Kugiel po polsku to zapiekanka przygotowywana w dużych garnkach lub kociołkach. Jego podstawowe składniki to żeberka i golonka w kawałkach, nieco większych jak na gulasz i ziemniaki.
Szybka i prost zapiekanka, którą można podać jako zakąskę w małych kokilkach albo danie główne. Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 25minut plus pieczenie.
Szczerze polecam, gdyż ta zapiekana jest bardzo smaczna i nieco odmienna od tradycyjnej zapiekanki.
Kolejny przepis z notatnika babci. Wątpię, by tak chłopi niegdyś jedli i nazwa jest pewnie zasługą prostych składników, ale wybaczam, bo smak jest fantastyczny ;)
Ten przepis to efekt wczorajszych spontanicznych zakupów w sklepie spożywczymi. Dostałam naprawdę piękną czerwoną paprykę, cukinia była też niczego sobie, a ziemniaki czekały już w domu. Pomieszałam, przyprawiłam i … tym sposobem zjedliśmy naprawdę pyszny obiad! Szalenie lubię takie ciepłe, zapiekane cuda.