Mięsna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i papryką
Ten przepis to efekt wczorajszych spontanicznych zakupów w sklepie spożywczymi. Dostałam naprawdę piękną czerwoną paprykę, cukinia była też niczego sobie, a ziemniaki czekały już w domu.
Pomieszałam, przyprawiłam i … tym sposobem zjedliśmy naprawdę pyszny obiad! Szalenie lubię takie ciepłe, zapiekane cuda.
Mięsna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i papryką Składniki- mielona wołowina - 500 g
- papryka czerwona - 2 szt
- cukinia - 2 szt
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- przecierowy sok pomidorowy - 500 ml
- oliwa - 3 łyżki
- świeże zioła - kilka łyżek- oregano, bazylia, tyianek
- ziemniaki - 7 średnich sztuk
- sól, pieprz - do smaku
Ziemniaki dokładnie umyj, gotuj ok. 15 minut, mają pozostać lekko twarde w środku.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolej sok pomidorowy, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, krótko podsmaż pokrojoną w paseczki paprykę i cukinię. Wymieszaj z mięsnym sosem. Przypraw do smaku.
Warzywa z mięsem przelej do naczynia do zapiekania. Posyp świeżymi ziołami.
Ziemniaki pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, ułóż na wierzchu. Skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut i kolejnych 20 z włączoną funkcją grilla, lub do momentu zarumienienia ziemniaków.