Cannelloni z mięsem mielonym i cukinią
A może dzisiaj makaron? Dawno nie było, a cannelloni to już całe wieki! Powstał szybki farsz z tego co było w lodówce, a że cukinii mam mnóstwo to i tutaj znalazła swoje miejsce :) Serdecznie zapraszam i smacznego.
Cannelloni z mięsem mielonym i cukinią
Przygotować beszamel - rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć na złoto i stopniowo dolewać mleka stale mieszając, żeby nie robiły się grudki. (Jeśli jest za gęsty dodajemy mleka, jeśli za płynny dodajemy mąki, nie umiem podać konkretnych proporcji niestety, bo zawsze to jakoś na oko wychodzi) Na koniec dorzucić do niego startą mozzarellę. Przygotowanym farszem uzupełnić cannelloni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania jedną warstwę, polać beszamelem, ułożyć drugą i ponownie obficie polać beszamelem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, ale po około 20 minutach radzę sprawdzić, bo wszystko zależy od piekarnika i wilgotności farszu.
Cannelloni z mięsem mielonym i cukinią
- 22 rurki cannelloni (takie bez konieczności gotowania)
- 500g mięsa mielonego - u mnie łopatka wieprzowa
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół średniej cukinii
- duża cebula
- sól, pieprz
- masło
- mąka
- mleko
- mozzarella
Przygotować beszamel - rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć na złoto i stopniowo dolewać mleka stale mieszając, żeby nie robiły się grudki. (Jeśli jest za gęsty dodajemy mleka, jeśli za płynny dodajemy mąki, nie umiem podać konkretnych proporcji niestety, bo zawsze to jakoś na oko wychodzi) Na koniec dorzucić do niego startą mozzarellę. Przygotowanym farszem uzupełnić cannelloni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania jedną warstwę, polać beszamelem, ułożyć drugą i ponownie obficie polać beszamelem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, ale po około 20 minutach radzę sprawdzić, bo wszystko zależy od piekarnika i wilgotności farszu.