Cannelloni z mięsem mielonym i cukinią

A może dzisiaj makaron? Dawno nie było, a cannelloni to już całe wieki! Powstał szybki farsz z tego co było w lodówce, a że cukinii mam mnóstwo to i tutaj znalazła swoje miejsce :) Serdecznie zapraszam i smacznego.
Cannelloni z mięsem mielonym i cukinią
  • 22 rurki cannelloni (takie bez konieczności gotowania)
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego - u mnie łopatka wieprzowa
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół średniej cukinii
  • duża cebula
  • sól, pieprz
Beszamel:
  • masło
  • mąka
  • mleko
  • mozzarella
Zdjęcie - cannelloni z mięsem mielonym i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mięso mielone usmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. W między czasie pokroić w drobną kosteczkę cukinię i cebulę. Udusić cebulę, dorzucić cukinię i dusić do miękkości. Dorzucić wtedy usmażone mięso i chwilę dusić razem. Dolać przecieru pomidorowego i koncentrat, doprawić do smaku, solą i pieprzem ew ostrą papryką.
Przygotować beszamel - rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć na złoto i stopniowo dolewać mleka stale mieszając, żeby nie robiły się grudki. (Jeśli jest za gęsty dodajemy mleka, jeśli za płynny dodajemy mąki, nie umiem podać konkretnych proporcji niestety, bo zawsze to jakoś na oko wychodzi) Na koniec dorzucić do niego startą mozzarellę. Przygotowanym farszem uzupełnić cannelloni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania jedną warstwę, polać beszamelem, ułożyć drugą i ponownie obficie polać beszamelem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, ale po około 20 minutach radzę sprawdzić, bo wszystko zależy od piekarnika i wilgotności farszu.

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Niedzielny kurczak nadziewany

Niedzielny kurczak nadziewany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Spaghetti z sosem ze świeżych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krokiety serowo szparagowe

Krokiety serowo szparagowe

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kiełbaski z ziemniakami i fasolką z patelni

Kiełbaski z ziemniakami i faso…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena