Trochę podrasowany przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. Odrobina kremowego serka nadaje potrawie delikatności, a ser typu parmezan i orzeszki pinii stanowią doskonałą kropkę nad „i”.
Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Należy do warzyw niskokalorycznych. Składa się w 90 procentach z wody a 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu, a następnie układamy plaster bakłażana, plasterki mozzarelli i trochę sosu pomidorowego. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samą górę nakładamy dość grubą warstwę startego parmezanu...
Dziś domowo, bardzo prosto. Zapiekanka ziemniaczana z przepisu Ewelinki Majdak, opublikowanego w Kukbuku. Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zastanawiam się też, żeby dodać do niej leśnych grzybów... To może kolejnym razem... :)
Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem to danie, które często gości u nas na stole, ale na blogu jeszcze go nie było, czas to nadrobić. Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu więc jest okazja. Jest to danie, które przy okazji pozwala nam wykorzystać resztki mięsa niezjedzonego po upieczeniu kurczaka.
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
To danie z serii „potrzeba matką wynalazku”. Ponieważ miałam w lodówce mielone mięso, postanowiłam trochę z nim pokombinować i tym sposobem przygotowałam zapiekankę na piątkę z plusem!