Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami

Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami

Sama nie wiem, czy przepis na takiego kurczaka znalazałam w książce kucharskiej, na jednym z pięknych blogów, które codziennie odwiedzam , czy może wpadłam na niego sama…

Jedno jest za to pewne: danie jest szybkie do przygotowania (kurczaka można usmażyć dzień wcześniej, a potem tylko podpiec z sosem), sycące i takie … domowe.

Ot, porcje mięsa w gęstym sosie, do podania z ziemniakami albo chrupiącą bagietką.

Zimowe „Comfort Food”.

Zdjęcie - Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami

Agata, 1 lutego 2010

Zdjęcie - Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić, pokroić w ok. 2cm kostkę. Oprószyć go solą, pieprzem i krupczatką- usmażyć na złoto. Mięso zdjąć z patelni, usmażyć na niej poszatkowaną cebulę i ząbek czosnku.

W naczyniu do zapiekania wymieszać kurczaka z cebulą, pomidorami, mascarpone oraz warzywami (w moim przypadku marchewką i groszkiem). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut. Przed podaniem odczekać kilka minut- gorący sos jet rzadszy od tego nieco przestygniętego.

Podawać z ziemniakami, ryżem albo bagietką.

Kategorie przepisów