Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami
Sama nie wiem, czy przepis na takiego kurczaka znalazałam w książce kucharskiej, na jednym z pięknych blogów, które codziennie odwiedzam , czy może wpadłam na niego sama…
Jedno jest za to pewne: danie jest szybkie do przygotowania (kurczaka można usmażyć dzień wcześniej, a potem tylko podpiec z sosem), sycące i takie … domowe.
Ot, porcje mięsa w gęstym sosie, do podania z ziemniakami albo chrupiącą bagietką.
Zimowe „Comfort Food”.
Kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone i warzywami
Składniki
- pierś kurczaka - 1 szt, podwójna
- pulpa pomidorowa - 500 ml
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- mascarpone - 3 łyżki
- groszek - 1/2 szklanki (może być mrożony)
- marchew - 2 szt, pokrojone w kostkę
- mąka krupczatka - 1 łyżka
- olej - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Kurczaka oczyścić, pokroić w ok. 2cm kostkę. Oprószyć go solą, pieprzem i krupczatką- usmażyć na złoto. Mięso zdjąć z patelni, usmażyć na niej poszatkowaną cebulę i ząbek czosnku.
W naczyniu do zapiekania wymieszać kurczaka z cebulą, pomidorami, mascarpone oraz warzywami (w moim przypadku marchewką i groszkiem). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut. Przed podaniem odczekać kilka minut- gorący sos jet rzadszy od tego nieco przestygniętego.
Podawać z ziemniakami, ryżem albo bagietką.