Prosta, pożywna zapiekanka. Rumiane kostki z piersi kurczaka, groszek, pomidory, pieczarki plus mascarpone. Całość kolorowa, apetyczna i bardzo smaczna. Jako dodatek proponuję ryż lub chrupiącą bułkę.
Pory to kolejny punkt w naszym Małym Cyklu Przystawkowym, tym razem na ciepło (choć wersja na zimno w niczym ciepłej nie ustępuje). Zaskakują subtelnością smaku, przemawiając nutą parmezanu i gałki muszkatołowej. Chrupiąca bagietka, lampka Chardonnay i jesteśmy w rozgrzewającym, jesiennym niebie.
Za oknem znów śnieg, więc dobrze się składa, że przygotowałam wyjątkowo zimowe danie. Wszystkie składniki są teraz dostępne, a wędzona makrela do tego właśnie o tej porze roku bardziej smakuje. Warto spróbować jej połączenia z porem i makaronem, bo jest zaskakująco dobre i może przypaść do gustu nawet osobom, które za nią nie przepadają.
Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)
"Lubię gołąbki, ale tyle z nimi roboty...". Nie ma co ukrywać trochę jest: bo to sparzyć kapustę, przygotować farsz, wszystko to zawinąć i upiec. Pewnym zminimalizowaniem prac są gołąbki bez zawijania - posiekana kapusta ląduje w farszu i robimy rodzaj pulpetów. Ja tym razem poszłam o krok dalej - proponuję Wam zapiekankę z farszu gołąbkowego. Pracy niewiele - efekt rewelacyjny.
Ostatnio trafiłam na promocję na udka z kurczaka i tak sobie pomyślałam co by tutaj…… no i wyszła, zapiekanka z ryżem i mięsem z udek kurczaka. Do zapiekanki oczywiście możemy użyć innego mięsa drobiowego
Kolejny przepis z notatnika babci. Wątpię, by tak chłopi niegdyś jedli i nazwa jest pewnie zasługą prostych składników, ale wybaczam, bo smak jest fantastyczny ;)
o jedna z najdziwniejszych nazw potraw, z jaką się spotkałam ;) To dość dziwne, żeby makaronową zapiekankę nazywać „sopa seca”, czyli „sucha zupa”... :) ale właśnie dzięki temu zwróciłam uwagę na ten przepis. Patrząc na składniki, od razu widać, że danie jest pyszne i po prostu nie może się nie udać :)
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
- Co będzie na obiad? - Zapiekanka. - Zapiekanka? Będzie zapiekanka! Będzie zapiekanka! I tak wśród ochów i achów i uśmiechów od ucha do ucha wszyscy czekamy na obiad, a dokładniej na zapiekankę. TĘ zapiekankę. Od wielu lat w moim domu przygotowuję się ją właśnie w takiej formie.
Tym razem przedstawiam przepyszną wersję z dorszem, szpinakiem i dużą ilością beszamelu wymieszanego z puree z groszku, dzięki któremu nabrał pięknego, zielonego koloru i słodkawego posmaku. Polecam nie tylko dla wegetarian, ale też dla wszystkich fanów ryb i włoskich smaków:)
Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. (...) Wykorzystałam -do przygotowania jej - już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie… i zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku
Warto przygotować na zwykły obiad w ciągu tygodnia, bo choć nie jest wyrafinowaną potrawą, to mimo to jest bardzo smaczna. Dodatek majonezu może początkowo wydawać się niektórym nieco kontrowersyjny, ale zapewniam, że nie ma w nim nic złego (w końcu co może być szokującego w żółtkach i oleju jako składnikach zapiekanki?). Robiłam ją już kilka razy i zawsze wszystkim smakowała, zatem śmiało polecam :)