Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść. Ze względu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):
- 1 kg ziemniaków
- ok 500 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 duży brokuł
- 2 pory (białe części)
- 4-5 ząbków czosnku
- 300 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 250 g startego żółtego sera
- 3-4 łyżki masła do smażenia
- sól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chilli
- masło do wysmarowania naczynia
1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić talarki na osoloną wodę i gotować aż zmiękną (ale uważać żeby się nie rozgotowały). Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
2. Brokuł podzielić na mniejsze części i obgotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Po wyjęciu z wrzątku przełożyć części brokuła do miski z zimną wodą i poczekać kilka minut aż ostygną. Odcedzić.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plasterki. Na rozgrzanym maśle, na małym ogniu, udusić cebulę i pora aż zrobią się szkliste, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusić do miękkości.
4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 25×20 cm wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia)
5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min.
Smacznego
Drukuj / PDF