Zapiekanka z ryżu i kurczaka
Ostatnio trafiłam na promocję na udka z kurczaka i tak sobie pomyślałam co by tutaj……
no i wyszła, zapiekanka z ryżem i mięsem z udek kurczaka.
Do zapiekanki oczywiście możemy użyć innego mięsa drobiowego, np piersi z kurczaka, ale to z udek ma ( przynajmniej wg mnie ) bogatszy i wyrazistszy smak, do tego jest troszkę bardziej tłuste i bardziej pasowało mi do tego dania.
Jeżeli ktoś nie chce używać wina do deglasowania patelni, można użyć troszkę więcej bulionu.
Składniki
- Mięso z udek kurczaka – 500g ( samo mięso po wycięciu kości )
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Cebula ( posiekana ) – 1 szt
- Czosnek ( drobno posiekany ) - 2 ząbki
- Pieczarki ( pokrojone ) – 200g
- Białe wino ( wytrawne ) – 65ml
- Bulion drobiowy – 330ml
- Kwaśna śmietana – 1/2 kubka ( 125ml )
- Śmietanka kremówka – 1/4 kubka ( 65ml )
- Ryż długoziarnisty – 1 kubek ( 250ml )
- Sól ( do mieszanki ) – 1 1/2 łyżeczki
- Rozmaryn – 1 łyżeczka
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Szałwia – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona słodka ( lub normalna ) – 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Mięso oddzielamy od kości, tniemy na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba, wszystko zależy jak nam poszło oddzielanie mięsa.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy przyprawione solą i pieprzem mięso, smażymy 3-4 min z każdej strony aby lekko zbrązowiało ( mięso dojdzie w piekarniku ) i odkładamy na bok.
Na tą samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę ( dolewamy oliwy jeżeli jest taka potrzeba ), smażymy mieszając około 3 min aż cebulka nie zrobi się szklista, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 30 sec.
Cebulę i czosnek przekładamy do uprzednio przygotowanego naczynia do zapiekania.
Na patelnię wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki ( już nie dolewamy oliwy ) i smażymy aż nie zbrązowieją a płyn z nich nie odparuje.
„Pamiętajmy że wg słów Julii Child, pieczarki nie mogą być zbyt stłoczone na patelni bo się uduszą zamiast przysmażyć” jeżeli trzeba to lepiej smażyć je partiami.
Zdejmujemy pieczarki i przekładamy do naczynia do zapiekania, na patelnię wlewamy białe wino, dokładnie ( jeżeli trzeba ) zdrapujemy wszelkie przysmażenia i redukujemy wino do 1 łyżki.
Dolewamy bulion drobiowy i zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę kremówkę i kwaśną śmietanę oraz 1 1/2 łyżki soli i mieszamy aż wszystko się połączy.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy surowy ryż, wlewamy przygotowaną miksturę, dodajemy zioła i paprykę, dokładnie mieszamy.
Na wierzchu układamy kawałki kurczaka ( pojedynczą warstwą ), naczynie dokładnie zamykamy folią do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut.
Zdejmujemy folię, jeżeli zapiekanka jest nadal zbyt płynna to pieczemy jeszcze chwilę bez przykrycia.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.