Kurczak w mascarpone

Kurczak w  mascarpone

Prosta, pożywna zapiekanka. Rumiane kostki z piersi kurczaka, groszek, pomidory, pieczarki plus mascarpone. Całość kolorowa, apetyczna i bardzo smaczna. Jako dodatek proponuję ryż lub chrupiącą bułkę. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki.

Zdjęcie - Kurczak w  mascarpone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak w mascarpone

Składniki:

  • 250g mascarpone
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 szalotka
  • puszka zielonego groszku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Piersi pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Umyte i osuszone pieczarki pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Obsmażyć kurczaka, następnie dodać pieczarki i szalotkę - smażyć kilka minut. Dodać serek mascarpone, odcedzony groszek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać, doprawić solą i swieżo zmielonym pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec ok. 25 - 30 minut. Podawać posypaną natka pietruszki.

Smacznego!

Kategorie przepisów