Kurczak w mascarpone
Prosta, pożywna zapiekanka. Rumiane kostki z piersi kurczaka, groszek, pomidory, pieczarki plus mascarpone. Całość kolorowa, apetyczna i bardzo smaczna. Jako dodatek proponuję ryż lub chrupiącą bułkę. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki.
Kurczak w mascarpone
Składniki:
- 250g mascarpone
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 szalotka
- puszka zielonego groszku
- 30 dag pieczarek
- 2 pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Piersi pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Umyte i osuszone pieczarki pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Obsmażyć kurczaka, następnie dodać pieczarki i szalotkę - smażyć kilka minut. Dodać serek mascarpone, odcedzony groszek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać, doprawić solą i swieżo zmielonym pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec ok. 25 - 30 minut. Podawać posypaną natka pietruszki.
Smacznego!