Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą
Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie… i zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni :-) Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustąSkładniki :
- mięso mielone- najlepiej wołowina – 500 gram
- ziemniaki – około 1kg
- cebule – 2 duże
- kiszona kapusta – 500-600 gram
- ser żółty – 120 gram
- śmietana 18% – 300 ml
- sól, pieprz, majeranek
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa -szczypta
1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale się nie rozgotują. (Ponieważ miałam już ugotowane ziemniaki w mundurkach to użyłam ich, ale plasterki były grubsze.)
2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut.
4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmarowałam olejem. Na spód wyłożyłam połowę plastrów ziemniaków. Lekko oprószyłam solą i pieprzem. Na to wyłożyłam podsmażoną kapustę a na nią -warstwę mięsa. Na mięso pozostałe ziemniaki, które oprószyłam znowu lekko solą, pieprzem i płatkami chilli . Na wierzch ziemniaków ułożyłam warstwę startego żółtego sera wymieszanego z kwaśną śmietaną.
5. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF