Zapiekane penne z porem i wędzoną makrelą
Za oknem znów śnieg, więc dobrze się składa, że przygotowałam wyjątkowo zimowe danie. Wszystkie składniki są teraz dostępne, a wędzona makrela do tego właśnie o tej porze roku bardziej smakuje. Warto spróbować jej połączenia z porem i makaronem, bo jest zaskakująco dobre i może przypaść do gustu nawet osobom, które za nią nie przepadają. Takie danie świetnie nadaje się na szybki obiad, na który potrzebujemy coś nieskomplikowanego w przygotowaniu i sycącego, a przy tym wartościowego i oczywiście smakowitego.
Zapiekane penne z porem i wędzoną makrelą
- 2 pory, przycięte i pokrojone w plastry
- kawałek masła
- 170g penne (u mnie pełnoziarniste)
- 200ml śmietany 16%
- 1 wędzona makrela
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
Na maśle podsmażyć pory, by zmiękły, 10-15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron i rozgrzać piekarnik.
Wmieszać śmietanę i makrelę.
Podgrzewać przez minutę i dodać makaron.
Doprawić, dodać pietruszkę i wymieszać.
Przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
Posypać bułką tartą i zapiekać w temperaturze
180 st. C przez 10-20 minut.
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal
Zapiekane penne z porem i wędzoną makrelą
- 2 pory, przycięte i pokrojone w plastry
- kawałek masła
- 170g penne (u mnie pełnoziarniste)
- 200ml śmietany 16%
- 1 wędzona makrela
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
Na maśle podsmażyć pory, by zmiękły, 10-15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron i rozgrzać piekarnik.
Wmieszać śmietanę i makrelę.
Podgrzewać przez minutę i dodać makaron.
Doprawić, dodać pietruszkę i wymieszać.
Przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
Posypać bułką tartą i zapiekać w temperaturze
180 st. C przez 10-20 minut.
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal