Zapiekanka porowo-ziemniaczana

Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- Co będzie na obiad? - Zapiekanka. - Zapiekanka? Będzie zapiekanka! Będzie zapiekanka! I tak wśród ochów i achów i uśmiechów od ucha do ucha wszyscy czekamy na obiad, a dokładniej na zapiekankę. TĘ zapiekankę. Od wielu lat w moim domu przygotowuję się ją właśnie w takiej formie. Razem z moją mamą eksperymentowałyśmy zamieniając parówki na kurczaka albo kiełbasę albo inne mięso, ale i tak wszystkim najbardziej smakowała wersja oryginalna. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Ja zawsze przygotowuję podwójną porcję, żeby została na kolejny obiad, bo odgrzana następnego dnia smakuje równie pysznie. O ile zostanie na następny dzień, bo naprawdę trudno jej się oprzeć. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na chłodne dni.
Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (porcja na 4 osoby): · 1 kg niedużych ziemniaków · 2 pory · 200 g dobrej jakości parówek · 40 g masła · 1 cebula · 2 łyżki mąki · 250 ml mleka · 0,5 l wody · gałka muszkatołowa · sól · pieprz · 100 g żółtego sera · natka pietruszki do posypania
Ziemniaki obrać i gotować do momentu aż będą prawie ugotowane, ale wciąż lekko twarde. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, chwilę ostudzić i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Połowę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pory. Kiedy zmiękną, dodać na patelnię pokrojone w plasterki parówki i wszystko razem podsmażyć, aż parówki ładnie się zrumienią. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W żaroodpornym naczyniu (ja używam dużej stalowej prostokątnej formy) rozgrzać pozostałe masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie posypać cebulę mąką i zrumienić. Następnie dodać mleko i wodę i zagotować. Gotowy sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ziemniaki pokrojone w plasterki wymieszać z porem i parówkami i ułożyć w sosie w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 min. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki i od razu podawać.

Smacznego!
Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka porowo-ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy