Kiełbasa okazała się bardzo smaczna. Jadłam ją i na ciepło, zaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( ... ).
Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne.
Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad.
Koniecznie wypróbujcie!
Dziś przedstawię klasykę kuchni francuskiej – Tarte Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:)
Nadal nie możemy się nasycić kapustą kiszoną, stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta. Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów.
Lekki, delikatny, puszysty, słodki, ale nie za słodki, bardzo orzeźwiający, pudding o wyczuwalnej cytrusowej nucie. Idealny deser na coraz dłuższe, cieplejsze, bardziej słoneczne, wiosenne dni. Pudding pomarańczowy, to kapitalne małe co nie co, gdy nie chcemy ciężkiego, zapychającego ciasta.
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą powstały z resztek które zostały po obiedzie.
Popatrzyłam na tych kilka łyżek ugotowanych ziemniaków, na resztkę kapusty zasmażanej z kminkiem i pomyślałam raz kozie śmierć ;) przetestujemy.
Kto powiedział, że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?!
Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego.
Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem!
W środku soczysty kurczak, moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą.
Ajj ślinka cieknie!
Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne.
Tak się rozpędziłam z drobiowymi kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem kiełbasa z indyka z przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko mięsa z piersi, nie dodawałam skóry.
Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. :)