Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem
Zapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek. Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nic nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g około 15 minut.
Składniki :
polędwiczka wieprzowa około 500 g
2 łyżki masła ghee lub oleju
2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka
150-200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Wykonanie :
- mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny kształt
- na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do piekarnika (lub przełożyć na blaszke) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut
- polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią. Kroić nie wcześniej niż po upływie kilku minut
- patelnię ustawić na ogniu, wlać śmietanę kremówkę, dodać zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia śmietanki
- podawć polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami