Frikadelle z dorsza z pieczarkami
Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne.
Składniki :
4 filety z dorsza
1 jajko
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła ghee
1 łyżka kaparów - opcjonalnie
sól, pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
- z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny
- cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle
- pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły
- filety zmielić w maszynce do miesa lub posiekać nożem. Wymieszać z poduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić , najlepiej ręką
- formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami