Cukiniowe placuszki z łososiem (na wielkanocne śniadanie)
Wielkanoc już niedługo, postanowiłam więc przygotować kilka propozycji dań, które mogą być alternatywą dla świątecznych klasyków.
Na pierwszy ogień idą więc zielone niczym wiosenna trawa placuszki z cukinii podane z wędzonym łososiem, kleksem kwaśnej śmietany i uroczym jajkiem przepiórczym.
Taka kompozycja sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i mała przystawka.
Proporcje na ok. 10 placków
Składniki- cukinia - 1 duża sztuka, ok. 1/2 kg
- cebula - 1 mała szt
- szczypor - 1 łyżka, posiekany
- natka pietruszki - 1 łyżka, posiekana
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 3 łyżki
- kolendra mielona - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- olej rzepakowy - do smażenia
- łosoś wędzony - 10 plasterków
- kapary - ok. 20 szt
- śmietana - 1 małe opakowanie, kwaśna np. 18%
- jajko przepiórcze - 10 szt
Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki, posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciśnij ją z nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do cukinii, wymieszaj z mąką, jajkami, natką, szczypiorem i przyprawami.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż na złoto z obu stron.
Placuszki podawaj z kwaśną śmietanką, ugotowanymi na twardo jajkami przepiórek, kaparami i łososiem. Całość możesz skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.