Klopsiki Tikka masala

Klopsiki Tikka masala

Pokazywałam Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio dostałam.

Wypełniona po brzegi super przepisami kusi już od pierwszej strony!

Oglądałam … zaznaczałam … czytałam … i oblizywałam się ze smakiem na myśl od smakołykach, które się w niej znajdują.

Już wkrótce u mnie w domu wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ).

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ).

Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne.

Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad.

Koniecznie wypróbujcie!

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g

* czosnek – 1 ząbek

* cebula – 1 szt

* starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku

SOS:

* miękkie pomidory – 200 g

* jogurt naturalny – 3 łyżki

* cebula – 1 szt

* czerwona papryka – 1 szt

* cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir – do smaku

* czosnek – 1 ząbek

* oliwa

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.

Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

SOS:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.

Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.

Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).

CAŁOŚĆ:

Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.

Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!


Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu!

Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów!

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - KLOPSIKI TIKKA MASALA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DRUKUJ:

Kategorie przepisów