Pierogi ziemniaczane z kurczakiem feta i suszonymi pomidorami
Kto powiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?!
Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego.
Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem!
W środku soczysty kurczak, moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą.
Ajj ślinka cieknie!
Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad.
Do tego barszczyk czerwony i juz możemy oblizywac sie z zachwytu!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* ziemniaki – 250 g
* mąka – ok. 0,5 szkl
* masło – 1 łyżka
* kasza manna – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* małe jajko – 1 szt
* sól – do smaku
FARSZ:
* kurczak – ok. 100 g
* suszone pomidory – 80 g
* ser feta – 50 g
* ser ricotta – 50 g
* sól , pieprz , papryka
DO POSMAROWANIA:
* małe żółtko – 1 szt
* śmietana – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
FARSZ:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ).
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką.
CAŁOŚĆ:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną.
Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!