Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią
Znakomity jako przystawka, przekąska, lub jako element dania głównego. Łatwy w przygotowaniu, choć potrzebujemy kilku godzin jeśli użyjemy solonych płatów śledziowych, w przypadku zastosowania śledzi z oleju wspomniany czas skróci się o połowę.
Skład :
2 solone płaty śledziowe lub śledziowe płaty z oleju
2 cebule szalotki
1 papryczka chilli czerwona
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz czarny - grubo mielony
1 jabłko
cukinia
krem balsamiczny do dekoracji
Przygotowanie :
Śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, kroję w średniej wielkości kostkę, dodaję drobno posiekaną szalotkę, natkę pietruszki i papryczkę chilli . Całość mieszam i dolewam około jednej łyżki oliwy z oliwek i połowy łyżeczki soku z cytryny. Wszystko doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na minimum pół godziny do lodówki celem połączenia się wszystkich
smaków.
Czasem całość doprawiam musztardą francuską i startymi na drobnej tarce pozostałościami z jabłka , które znakomicie łączy się smakowo ze śledziem i szalotką.
Chipsy jabłkowe – jabłko kroję w cienkie plasterki i suszę w piecu w temperaturze około 150 stopni do uzyskania konsystencji chipsa.
Tatar śledziowy podaję otoczony cukinią w towarzystwie chipsów jabłkowych i kremu balsamicznego. Zawsze jednak cukinię można pokroić drobno i wymieszać z całością – rzecz gustu i wolnego wyboru każdego kucharza.
...smacznego...
„ Śledź pod pierzynką dowodzi , iż , by coś osiągnąć trzeba sięgnąć dna „
[ anonim]