Ulubione świąteczne

  • Zapiekanka pasterska
    138

    Zapiekanka pasterska

    Ostatnio sporo czasu spędziłam na czytaniu, przyjmowaniu gości i gotowaniu. Oczywiście czasu tak zwanego „wolnego”. Czy też „popracowego” jak mawia mój szef. A co czytam? Książki kucharskie. Tak wiem, myślicie że mam nie po kolei w głowie. Dla mnie każdy przepis to podróż w nieznaną krainę, odkrywanie nowych i starych „lądów” a raczej smaków.
  • Salceson
    73

    Salceson

    Trzy wafle to trochę za mało , żeby przełożyć masą , ale w sam raz do zrobienia “salcesonu” ;-) Nie ma przy tym wiele pracy , nie potrzeba włączać piekarnika , a smak… przypomina pomarańczową czekoladę z bakaliami :-)
  • Keks
    19

    Keks

    Jest to ciasto , które zazwyczaj robię na święta , jednak tym razem zmieniłam plany , bo doszłam do wniosku , że smak keksu zostanie przyćmiony przez inne ciasta , a szkoda by było. Dlatego właśnie odczekałam trochę i upiekłam go dopiero teraz , by można było w pełni delektować się jego smakiem :-)
  • Pleśniak
    16

    Pleśniak

    To jedno z pierwszych ciast , jakie w życiu upiekłam. W sumie proste , choć nie w stylu "wymieszać łyżką i gotowe" , ale też nie ma z nim większych problemów. A zresztą , co tu będę dużo się rozpisywać , przecież na pewno większość z Was piekła je już nieraz.
  • Ciasto
    43

    Ciasto

    To ostatnio bardzo popularne na Podlasiu ciasto , goszczące najczęściej na weselnych stołach. Piszę "ostatnio" , bo za moich czasów w ogóle się o nim nie słyszało. Tak , że jako rodowita Podlasianka dopiero teraz miałam okazję spróbować tego cuda. Na początek należałoby jednak ostrzec , że jest to ciasto dla cierpliwych
  • Pieczona szynka
    17

    Pieczona szynka

    Pieczone mięsa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Pieczona szynka, którą dzisiaj proponuję to uniwersalna potrawa ponieważ podana z sosem cebulowym będzie smacznym daniem obiadowym natomiast podana na zimno z ogórkiem kiszonym, chrzanem, ćwikłą lub żurawiną będzie dobrą przekąską na wielkanocnym stole lub na imprezie z przyjaciółmi. I najważniejsza sprawa to taka, że można wszystko przygotować dzień wcześniej bez stresu i zamieszania.
  • Kurczak pieczony w marynacie miodowo - musztardowej
    80

    Kurczak pieczony w marynacie miodowo - musztardowej

    Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka  pieczone  w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.
  • Schab pieczony
    6

    Schab pieczony

    Soczyste, delikatne, miękkie mięso, o pełnej gamie aromatu i lekko różowym kolorze.  I ten efekt jest gwarantowany – pieczeń na pewno nie będzie przesuszona, czy gumowata. Dziś zaprezentuję jeden ze sposobów podania takiego mięsa, tradycyjny z sosem i kapustą. Możecie być jednak pewni, że to nie ostatnia pieczeń w 80st. C jaką Wam zaprezentuję.
  • Kurczak tandoori
    11

    Kurczak tandoori

    Na wczorajszy obiad sięgnęłam do kuchni indyjskiej i zrobiłam tego chyba najbardziej popularnego kurczaka w tamtej części świata. Przeglądałam wiele przepisów i wszystkie są podobne a posługiwałam się znalezionym tutaj. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i mięciutki. U mnie takie mięso pojawia się bardzo często i jakoś nie chce się nam znudzić.