Kurczak pieczony w marynacie miodowo - musztardowej
Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka pieczone w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.
Składniki:
- ok. 4 udek kurczaka
- natka pietruszki
- 100 ml miodu
- 8 łyżek musztardy francuskiej, gruboziarnistej
- 4 łyżki białego octu winnego
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Smacznego:)