Kurczak pieczony w marynacie miodowo - musztardowej

Kurczak pieczony w marynacie miodowo -  musztardowej

Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka  pieczone  w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.

Zdjęcie - Kurczak pieczony w marynacie miodowo -  musztardowej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok. 4  udek kurczaka 
  • natka pietruszki 
  • 100 ml  miodu
  • 8 łyżek musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz

 

Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać  piekarnik do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec  przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.

Smacznego:)

Kategorie przepisów