CIASTO "MARCINEK"

Zdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ostatnio bardzo popularne na Podlasiu ciasto , goszczące najczęściej na weselnych stołach. Piszę "ostatnio" , bo za moich czasów w ogóle się o nim nie słyszało. Tak , że jako rodowita Podlasianka dopiero teraz miałam okazję spróbować tego cuda. Na początek należałoby jednak ostrzec , że jest to ciasto dla cierpliwych - najpierw trzeba upiec około 10 placków , a potem jeszcze poczekać co najmniej 24 godziny , zanim będzie można spróbować gotowego "Marcinka". Różnie bywa u mnie z cierpliwością , więc tym razem zrobiłam 3/4 porcji (wyszło mi
8 placków o średnicy 23 cm). Jeśli chodzi o sam przepis , to właściwie wszystkie źródła zgodnie podają taki sam. Jedyną różnicę stanowi masa. Osobiście skorzystałam z tej mniej znanej (tak mi się przynajmniej wydaje) wersji , bez dodatku usztywniaczy. Jednak na wszelki wypadek podaję Wam też drugi sposób - do wyboru.
A teraz wrażenia smakowe: mnie osobiście ciasto bardzo smakowało , córcia też się nim zajadała , tylko m-żonek coś kręcił nosem , że brakuje w nim marmolady , ale tym akurat nie ma co się przejmować , bo , gdyby to od niego zależało , dodałby marmoladę do każdego ciasta ;-)

Zdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto :
- 1 kg mąki
- 1 margaryna (podobno "Kasia" jest najlepsza)
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka + 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. śmietany
- 1 płaska łyżeczka sody

Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 - 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.

Masa:
- 2 szkl. śmietany 18%
- 2 szkl. śmietany 30%
- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanliowego

Wszystko razem ubić na sztywno.
Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać tartą czekoladą , pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.


Podaję też inna wersję masy (chyba bardziej popularną):
- 1,5 litra śmietany kremówki
- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
- 5 - 6 śmietan-fixów
- sok z 1 cytryny

Wszystko razem ubić na sztywno.

Zdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem (Młodzowy kuch z kruszonką i glancem)

Kaszubskie ciasto drożdżowe z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pyry z gzikiem
1

Pyry z gzikiem

figmara figmara
figowe smaki

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Kwiaty czarnego bzu w cieście…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa z marchwi na mleku na słodko

Zupa z marchwi na mleku na sło…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cebularz warszawski
1

Cebularz warszawski

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty
1

Pyry z Gzikiem - Regionalne Sm…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Prosta, pyszna tarta ze śliwkami

Prosta, pyszna tarta ze śliwka…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Najprostsze ciasto ze śliwkami

Najprostsze ciasto ze śliwkami

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym

Pulpeciki w sosie paprykowo-po…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Batoniki musli

Batoniki musli

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Obłędna kostka advocatova z  malinami

Obłędna kostka advocatova z m…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki