CIASTO "MARCINEK"

Zdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ostatnio bardzo popularne na Podlasiu ciasto , goszczące najczęściej na weselnych stołach. Piszę "ostatnio" , bo za moich czasów w ogóle się o nim nie słyszało. Tak , że jako rodowita Podlasianka dopiero teraz miałam okazję spróbować tego cuda. Na początek należałoby jednak ostrzec , że jest to ciasto dla cierpliwych - najpierw trzeba upiec około 10 placków , a potem jeszcze poczekać co najmniej 24 godziny , zanim będzie można spróbować gotowego "Marcinka". Różnie bywa u mnie z cierpliwością , więc tym razem zrobiłam 3/4 porcji (wyszło mi
8 placków o średnicy 23 cm). Jeśli chodzi o sam przepis , to właściwie wszystkie źródła zgodnie podają taki sam. Jedyną różnicę stanowi masa. Osobiście skorzystałam z tej mniej znanej (tak mi się przynajmniej wydaje) wersji , bez dodatku usztywniaczy. Jednak na wszelki wypadek podaję Wam też drugi sposób - do wyboru.
A teraz wrażenia smakowe: mnie osobiście ciasto bardzo smakowało , córcia też się nim zajadała , tylko m-żonek coś kręcił nosem , że brakuje w nim marmolady , ale tym akurat nie ma co się przejmować , bo , gdyby to od niego zależało , dodałby marmoladę do każdego ciasta ;-)

Zdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto :
- 1 kg mąki
- 1 margaryna (podobno "Kasia" jest najlepsza)
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka + 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. śmietany
- 1 płaska łyżeczka sody

Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 - 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.

Masa:
- 2 szkl. śmietany 18%
- 2 szkl. śmietany 30%
- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanliowego

Wszystko razem ubić na sztywno.
Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać tartą czekoladą , pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.


Podaję też inna wersję masy (chyba bardziej popularną):
- 1,5 litra śmietany kremówki
- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
- 5 - 6 śmietan-fixów
- sok z 1 cytryny

Wszystko razem ubić na sztywno.

Zdjęcie - CIASTO  "MARCINEK" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem (Młodzowy kuch z kruszonką i glancem)

Kaszubskie ciasto drożdżowe z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dyniowa drożdżówka z cynamonem

Dyniowa drożdżówka z cynamonem

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Szarlotka w kratkę

Szarlotka w kratkę

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem

Pieczone pierogi ruskie z mięt…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cambella ze śliwką i marchewką

Cambella ze śliwką i marchewką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pucharek rybny z łososiem

Pucharek rybny z łososiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Rosół z kluchami

Rosół z kluchami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i…

Babum Babum
ekspansja-smaku

Jak zrobić pierogi ruskie?
3

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem do kanapek
1

Twarożek z rzodkiewką i czosnk…

Babum Babum
ekspansja-smaku