Kolorowy torcik śmietankowy

Zdjęcie - Kolorowy torcik śmietankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Okazało się niedawno, że jestem jedną z niewielu osób w swoim gronie, którzy nie zdawali sobie sprawy jak łatwo można przyrządzić torcik śmietankowy. Widywałam go wielokrotnie na różnych spotkaniach rodzinnych u ciotek klotek, ale myślałam że w tym jest tyle robocizny, że zabieranie się za niego to już wielkie przegięcie. No cóż, a chodzi o to, że jak już wpadnie do głowy myśl, że może ewentualnie coś takiego warto by było przygotować na jutro, to natychmiast przy okazji zalewania wrzątkiem torebki herbaty, nadal trzymając czajnik w prawej ręce, wyciągamy z szafki dwie miski a z szuflady dwie torebki galaretki. Zębami odrywamy róg z torebki każdej galaretki i zawartość przesypujemy do poszczególnych misek i zgrabnym ruchem wlewamy po połowie ilości wrzątku przewidzianego w przepisie. 1/3 roboty wykonana. Zostawiamy resztę do jutra. Jeszcze taka uwaga: owoce mogą być sezonowe: truskawki, wiśnie i takie tam.

na tortownicę 30 cm:
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka czerwona
- 2 galaretki jasne
- puszka ananasów (najlepiej już pokrojonych)
- puszka brzoskwiń
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
Muszę koniecznie spróbować wersję bez śmietany, a zamiast niej można by wziąć jogurt, albo serek homogenizowany, albo pół na pół jogurt z serkiem. Tak, to może być bardzo dobry pomysł an zredukowanie zbędnych kalorii. Chociaż tutaj śmietana jest i tak rozcieńczana wodą na połowę i jeszcze dochodzą owoce i galaretki także nie jest tak źle.

  1. Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuszczamy w połowie wody określonej w przepisie w oddzielnych naczyniach najlepiej poprzedniego dnia.

  2. Obie jasne galaretki rozpuszczamy w ilości wody przeznaczonej w przepisie na torebce na jedno opakowanie. Nie musimy specjalnie czekać aż przestygnie, bo jak wrzucimy zimniejsze owoce, to sama sie schłodzi. Tylko nie wrzucajmy ich od razu do wrzątku - to by była katastrofa. Najlepiej przygotujmy owoce czekając na galaretkę, aż choć trochę się schłodzi.

  3. Odsączone z syropu owoce z puszki powinny być pokrojone. Skoro brzoskwini raczej nie dostaniemy pokrojonych, musimy niestety włożyć minimum wysiłku i je pokroić samemu.

  4. Do jasnych, rozpuszczonych galaretek i owoców dodajemy lekko spienioną mikserem śmietanę, nie musi być ubita i skrojone byle jak galaretki z poprzedniego dnia: czerwoną i zieloną. Gotowe

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dwukolorowy koktajl z malin i mango

Dwukolorowy koktajl z malin i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Budyń kokosowo-porzeczkowy

Budyń kokosowo-porzeczkowy

figmara figmara
figowe smaki

Malinowa chmurka z mrożonymi malinami

Malinowa chmurka z mrożonymi m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą + film

Ciastka francuskie z bananem i…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście