Kolorowy torcik śmietankowy

Zdjęcie - Kolorowy torcik śmietankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Okazało się niedawno, że jestem jedną z niewielu osób w swoim gronie, którzy nie zdawali sobie sprawy jak łatwo można przyrządzić torcik śmietankowy. Widywałam go wielokrotnie na różnych spotkaniach rodzinnych u ciotek klotek, ale myślałam że w tym jest tyle robocizny, że zabieranie się za niego to już wielkie przegięcie. No cóż, a chodzi o to, że jak już wpadnie do głowy myśl, że może ewentualnie coś takiego warto by było przygotować na jutro, to natychmiast przy okazji zalewania wrzątkiem torebki herbaty, nadal trzymając czajnik w prawej ręce, wyciągamy z szafki dwie miski a z szuflady dwie torebki galaretki. Zębami odrywamy róg z torebki każdej galaretki i zawartość przesypujemy do poszczególnych misek i zgrabnym ruchem wlewamy po połowie ilości wrzątku przewidzianego w przepisie. 1/3 roboty wykonana. Zostawiamy resztę do jutra. Jeszcze taka uwaga: owoce mogą być sezonowe: truskawki, wiśnie i takie tam.

na tortownicę 30 cm:
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka czerwona
- 2 galaretki jasne
- puszka ananasów (najlepiej już pokrojonych)
- puszka brzoskwiń
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
Muszę koniecznie spróbować wersję bez śmietany, a zamiast niej można by wziąć jogurt, albo serek homogenizowany, albo pół na pół jogurt z serkiem. Tak, to może być bardzo dobry pomysł an zredukowanie zbędnych kalorii. Chociaż tutaj śmietana jest i tak rozcieńczana wodą na połowę i jeszcze dochodzą owoce i galaretki także nie jest tak źle.

  1. Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuszczamy w połowie wody określonej w przepisie w oddzielnych naczyniach najlepiej poprzedniego dnia.

  2. Obie jasne galaretki rozpuszczamy w ilości wody przeznaczonej w przepisie na torebce na jedno opakowanie. Nie musimy specjalnie czekać aż przestygnie, bo jak wrzucimy zimniejsze owoce, to sama sie schłodzi. Tylko nie wrzucajmy ich od razu do wrzątku - to by była katastrofa. Najlepiej przygotujmy owoce czekając na galaretkę, aż choć trochę się schłodzi.

  3. Odsączone z syropu owoce z puszki powinny być pokrojone. Skoro brzoskwini raczej nie dostaniemy pokrojonych, musimy niestety włożyć minimum wysiłku i je pokroić samemu.

  4. Do jasnych, rozpuszczonych galaretek i owoców dodajemy lekko spienioną mikserem śmietanę, nie musi być ubita i skrojone byle jak galaretki z poprzedniego dnia: czerwoną i zieloną. Gotowe

Przepisy z tych kategorii

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ryba marynowana słodko-kwaśna

Ryba marynowana słodko-kwaśna

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola z karczochami

Fasola z karczochami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Tort urodzinowy Honda
1

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami
1

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
2

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Najprostszy sernik z kruszonką
1

Najprostszy sernik z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście