Zapiekanka pasterska




Opóźnienia w pisaniu kolejnych notek to u mnie coś normalnego. Ciągle zapominam o blogu. Wyrzuty sumienia (tymczasowe) zazwyczaj odczuwam, gdy czytam blogi AgusiH, Tatter czy Liski. A z drugiej strony aż tyle do powiedzenia / napisania/ raczej nie mam.
Ale postaram się poprawić i pisać coś częściej.

Ostatnio sporo czasu spędziłam na czytaniu, przyjmowaniu gości i gotowaniu. Oczywiście czasu tak zwanego „wolnego”. Czy też „popracowego” jak mawia mój szef. A co czytam? Książki kucharskie. Tak wiem, myślicie że mam nie po kolei w głowie. Dla mnie każdy przepis to podróż w nieznaną krainę, odkrywanie nowych i starych „lądów” a raczej smaków. Na tapecie ostatnio są dania kuchni irlandzkiej. Niecałe 2 tygodnie temu zrobiłam Zapiekankę Pasterską, czyli nic innego jak słynne Shepard’s Pie.

A oto przepis

składniki
Na 4 osoby:
2 łyżki stołowe oliwy
1 posiekana cebula
1 marchewka pokrojona w kosteczkę
3 łyżeczki przecieru pomidorowego - ja nie miamlam wiec dodałam pół puszki pomidorów z ziołami
1 łyżeczka musztardy Dijon - nie miałam wiec dodałam musztardę delikatesowa - 1 łyżkę stołową
250 ml gorącego bulionu wolowego lub drobiowego
Ok 450 g mięsa mielonego - ja miałam mieszane drobno zmielone
Ok 500 g ziemniaków
Mleko i masło do ziemniaków
Masło na wierzch

Ja dodałam jeszcze 3 pieczarki pokrojone drobno i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Oraz sol, pieprz świeżo zmielony, papryka ostra i słodka, zioła - bazylia, majeranek, ciut lubczyku, pietruszka, zioła prowansalskie.

Potrzebne naczynia
Garnek na ziemniaki,
cos, czym zgnieciesz ziemniaki na miazgę - u mnie to tłuczek do ziemniaków, ale moje koleżanki polecają praskę,
Naczynie żaroodporne na zapiekankę
Głęboka patelnia lub wok z przykrywka - ja użyłam woka
Coś do mieszania
Obowiązkowo widelec ;) do zrobienia dekoracyjnych wzorków


Wykonanie:
Nastaw wodę na ziemniaki, obierz je i wrzuć do gotującej się wody - posól wtedy, kiedy lubisz - ja to zrobiłam jak woda zawrzała, bo sobie o tym przypomniałam.

Pokrój warzywa,
Wrzuć je do oliwy, pomieszaj, zmniejsz ogień na min i przykryj,
Teraz masz chwilkę dla siebie - ja poszłam czytać forum:)
Po kilku min pomieszaj - sprawdź czy warzywa miękną, jeśli tak to możesz wrzucać mięso.
Zwiększ ogień, wymieszaj mięso z warzywami, dodaj przyprawy.
Smaż od czasu do czasu mieszając.
Rozmieszaj ze sobą przecier pomidorowy i musztardę.
Smaż mięso, aż będzie brązowe i sypkie - nie powinno się sklejać w grudki.
W międzyczasie podgrzej bulion
U mnie smażenie zeszło jakieś 10 - 15 min, ale to wszystko zależy od mięsa
Jak mięso jest juz tak brązowe jak lubisz, dodaj pomidory z musztarda, wymieszaj.
Dodaj bulion - ja nie miałam domowego wiec dałam zrobiony z kostki.
Zmniejsz ogień, pomieszaj wszystko jeszcze raz, przykryj i duś Ok 15 min,
Ja podczas tych 15 min ze 2 razy byłam pomieszać i spróbowałam, czego do smaku brakuje - ciut więcej pieprzu dodałam i pietruszki.
Sprawdź ziemniaki - powinny być juz miękkie, odcedź je i ubij - dodaj masło i mleko.
Puree powinno być bardzo delikatne i puszyste.
Włącz piekarnik na 180 st
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wyrównaj, połóż na tym ziemniaki - ja kładłam łyżką takie "kupki" i potem powoli i delikatnie rozsmarowywałam żeby powstała jednolita warstwa.

A teraz najważniejsze - zrób na wierzchu wzorek widelcem;)
Połóż na ziemniakach cienkie plasterki masła - dzięki temu wierzch będzie chrupiący i złocisty
A teraz do piekarnika na Ok 45 - 50 min
I rozkoszuj się zapachem

Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Sos angielski - waniliowy sos do deserów

Sos angielski - waniliowy sos…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sos angielski

Sos angielski

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jajka po szkocku czyli scotch egg

Jajka po szkocku czyli scotch…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Miodowe ciasto z płatkami owsianymi

Miodowe ciasto z płatkami owsi…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Makaron udon z wołowiną i grzybami

Makaron udon z wołowiną i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka
1

Słodko - pikantne tajskie skrz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
1

Kurczak w sosie pomarańczowym…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit
2

Klopsiki z indyka w sosie pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Dietetyczna pieczeń z indyka
1

Dietetyczna pieczeń z indyka

napiecyku napiecyku
napiecyku