Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto.
Pierwszy raz gdy poczęstowała mnie nim moja koleżanka to pomyślałam ,
że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Składniki:
- kostka margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru
- 3-4 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego )
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 opakowania herbatników
- pół szklanki bakali
Sposób przyrządzania:
W garnku rozpuściłam margarynę,wodę,cukier i kakao.
Rozpuszczoną masę odstawiłam do ostygnięcia.
W misce wymieszałam wystudzoną masę z mlekiem w proszku.
Dodałam bakalie
i pokruszone herbatniki
Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Posypałam herbatnikami
I przykryłam pozostałą resztą masy.
Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki.Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić...ale o to chodzi prawda? ;) Herbatniki i bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka!