Kurczak tandoori
Na wczorajszy obiad sięgnęłam do kuchni indyjskiej i zrobiłam tego chyba najbardziej popularnego kurczaka w tamtej części świata. Przeglądałam wiele przepisów i wszystkie są podobne a posługiwałam się znalezionym tutaj. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i mięciutki. U mnie takie mięso pojawia się bardzo często i jakoś nie chce się nam znudzić. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 1 kg kawałków kurczaka z kością
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kozieradki (lub suszonych liści)
- 5 łyżek oleju z gorczycy
- łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
- 2-4 łyżeczki tandoori masala lub papryki w proszku1 łyżeczka soli
-
150 g gęstego jogurtu
Umieścić kurczaka w misce (ew. usunąć skórę), dodać sok z cytryny, imbir i czosnek i wymieszać. Dodać kozieradkę i olej z gorczycy, obtoczyć mięso. Cały czas mieszając, dodać garam masala, kmin, kolendrę, chilli, tandoori masala (lub paprykę) i sól. Na koniec dodać jogurt i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, można na całą noc. Wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć kurczaka na blachę (pozostałą marynatę wylać) i piec w górnej części piekarnika ok. 20 minut (nakłuć szpikulcem mięso w najgrubszym miejscu, wypływający sok powinien być przezroczysty).
Smacznego:)