KLUSKI LENIWE
Kluski dla leniwych.Szybkie i łatwe w przygotowaniu.Mięciutkie i pulchne.Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem,smażone na maśle i popruszone cynamonem.Pychotka ;-)
Składniki:
- 500g białego półtłustego sera
- 140g mąki
- 2 jajka
- sól
Ser przepuściłam przez praskę.
Dodałam mąkę i jajka.
Zagniotłam ciasto i uformowałam z niego wałeczki.
Pokroiłam je na małe romby.
Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku.Po wypłynięciu na powierzchnię wody,jeszcze chwilkę gotowałam.
Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach.
Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu.Ale mnie smakują podsmażone na masełku, z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem.
Smacznego!