Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
Kurczak tandoori to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Jego cechą charakterystyczną jest intensywnie czerwone zabarwienie, które niewątpliwie wyróżnia to danie na tle innych
Propozycja w sam raz na niedzielny obiad :) Oczywiście do takich roladek można użyć także klasycznego, bazylikowego pesto lub każdego innego, jaki lubicie :)
Szukałam ciekawej przystawki i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że to jest to. Trochę się zagapiłam jeśli chodzi o galaretę ale smak schabu jest ciekawy bo czuć leciutką nutę cynamonu i słodyczy.
To zupełnie nowa, letnia odsłona ciasta "styropian", które 2 lata temu robiło furorę ;) W tej wersji ciasto jest kakaowe, a słodycz przełamuje nie dżem, lecz czerwone porzeczki. A wszystko to razem jest po prostu bardzo smaczne :)
Zawsze tak jest, że gdy szef kuchni z doświadczeniem pokazuje jak zrobić tort, to wydaje się to takie proste. I w przypadku tego tortu sprawa jest bardzo prosta pod warunkiem, że nie naruszy się zasad przygotowania biszkoptu, który wymaga dłuższej chwili cierpliwości. :)
Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.
Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
To ciasto jest zdecydowanym hitem! Robiłam je już dwa razy z rabarbarem i truskawkami, a tym razem z malinami(...). Ciasto jest przepyszne i delikatne, na lekkim kruchym spodzie i z chrupiącym wierzchem. Bardzo nam smakuje i chciałabym je wypróbować także z dodatkiem jagód. :)
Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta, kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.
Tortellini - domowe..z dowolnym nadzieniem ..według własnych potrzeb..u mnie akurat są z podsmażonymi pieczarkami i cebulką..zrobione przez młodszą córkę...
Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto, a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.