Blendujemy cieciorkę z kilkoma łyżkami pasty sezamowej, sokiem z połówki cytryny, jednym ząbkiem czosnku i wodą, którą dodajemy stopniowo w takiej proporcji, aby hummus cieciorka dała się zmiksować, a hummus miał dobrą konsystencję...
Śliwki z serem w boczek owinięte to kolejny przepis, który zaproponowałam gościom którzy odwiedzili stoisko blogerów. Również rozeszły się błyskawicznie.
Pokusiłam się też o zrobienie z nich ćwikły z chrzanem. Ułatwiłam sobie zadanie i użyłam chrzanu ze słoiczka kupionego w dobrym sklepie ze zdrową żywnością. Buraki podłużne były tak słodkie, że nie musiałam dosładzać ćwikły. Taką ćwikłę można nałożyć do słoiczków i zapasteryzować.
15 października każdego roku obchodzimy Dzień Walki z Rakiem Piersi. I jak co roku, propagujemy profilaktykę poprzez publikowanie na blogach różowych potraw, łącząc przy tym przyjemne z pożytecznym.
Całkiem niedawno byliśmy na wizycie u naszych znajomych. Koleżanka podała nam tę oto przystawkę. Mam nadzieję, że nie będzie Jej to przeszkadzać, że dzielę się nią z Wami. Teraz u nas wpisana jest już na stałe w menu imprez. Do nasiadówki idealna:-)
Proste nie znaczy bez smaku. Czasami prostotą i minimalizmem w użyciu składników można wyczarować wspaniałe danie – wizualnie i smakowo. Uwielbiam figi świeże, suszone w miodzie czy pieczone, dlatego ta kombinacja przypadła mi do gustu – ser pleśniowy, szynka parmeńska i figa, zapieczone na cieście francuskim.
Meksykańskie śniadanie z europejskim tuningiem ;) Dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pofolgować... Obowiązkowym składnikiem quesadillas jest ser – tu mamy go aż trzy rodzaje. Doskonałym dodatkiem są świeże pomidory i guacamole.
Sałatka poezja - z winogronami, figami i mozzarellą podana na młodych liściach szpinaku. Do sałatki dałam mozzarellę z mleka bawolego (buffala), która wprost rozpływa się w ustach... Sałatka, którą mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi.
Mało składników, ale za to każdy o mocnym smaku. Rzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią
Rukola, niebieski ser, migdały i granat doskonale pasują do siebie smakowo, jak i wyglądają bardzo ładnie w swoim towarzystwie. (...) Wykonanie banalne, a efekt naprawdę dobry. Polecam :)
Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!