Syta zupa z mięsem warzywami i kluskami
Zupa dobra na jesień i zimę rozgrzewa , powoduje ,że czujemy się wspaniale .
Syta zupa z mięsem warzywami i kluskami
Składniki:
2 szt pierś z kurczaka
30 dag schab bez kości
2 szt cebula biała
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
majeranek
papryka ostra
1 kartonik Pomidory krojone z puszki
2 szklanki włoszczyzny mrożonej
korniszony
pieprz czarny mielony
4 łyżki mąka pszenna
1 szt jajko
sól morska
1 papryka czerwona
15 dag pieczarek
4 ziemniaki
Cebulę siekamy , czosnek wyciskamy i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojone w kosteczkę mięso. Doprawiamy papryką słodka ostra i solą do smaku. Do podsmażonego mięsa dodajemy włoszczyzna z mrożonki.Podsmażamy. W dużym garnku łączymy zawartość dwóch patelni. Wlewamy Przecier pomidorowy z kartonu i wszystko razem dusimy. Dodajemy 2 - 3 szklanki wody . Doprawiamy do smaku solą , majerankiem , pieprzem i paprykami. Dodajemy obrane pokrojone w duże kawałki ziemniaki i gotujemy. Robimy z masła i maki zasmażkę dodajemy do zupy. Z mąki jajka wody i odrobimy soli robimy ciasto na kluski lane. Robimy w zupie kluseczki. Zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym korniszonem.