Marmurkowe ciasteczka serowe
przepis:
.
100 g sera pleśniowego (Lazur Błękitny)
150 g mąki pszennej
110 g masła
4 łyżki utartego sera Grana Padano
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
6 łyżek pokruszonych orzechów włoskich
sól
Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać jogurt, żółtko. utarty ser i zarobić szybko gładkie ciasto.
Do ciasta dodać pokrojony ser pleśniowy i wyrobić razem.
Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wykroić z niego krążki, posmarować je białkiem, posypać solą morską i pokruszonymi orzechami.
Ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C przez 15-20 min.