Sałatka z rukoli, granatu i sera pleśniowego
Pyszna sałatka zaledwie z kilku składników, która zrobiła małą furorę na Sylwestrze – zrobiła ją jedna z zaproszonych dziewczyn :) Rukola, niebieski ser, migdały i granat doskonale pasują do siebie smakowo, jak i wyglądają bardzo ładnie w swoim towarzystwie. Zatęskniło mi się za tym smakiem i dlatego w sobotę odtworzyłam przepis. Wykonanie banalne, a efekt naprawdę dobry. Polecam :)
SAŁATKA Z RUKOLI, GRANATU I SERA PLEŚNIOWEGO
(4 porcje)
1 paczka rukoli,
120g sera z niebieską pleśnią,
garść migdałów pokrojonych w słupki,
ziarenka z ½ dużego granatu
sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka płynnego miodu,
sól i pieprz
Rukolę umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę. Migdały zrumienić na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce.
Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę tuż przed podaniem.