Śledzie pod pierzynką
Przed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link http://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/, na http://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione http://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/. Jednak czasem sięgam też do starych, sprawdzonych przepisów na śledzie. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!
Śledzie pod pierzynkąSkładniki:
- 8 płatów śledziowych
- 1-2 cebul
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków
- 3-4 ugotowane jajka
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz, sok z cytryny
Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.
Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.
Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego
Drukuj / PDF