Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem


Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak się okazało, burak burakowi nie równy ... Kupiłam dwa rodzaje buraków. Zwykłe, powszechnie dostępne buraki, z jakich zwykle gotuję barszcz oraz buraki podłużne, których nie można dostać w każdym narożnym warzywniaku. Upiekłam oba rodzaje zawijając je w folię aluminiową. Porównałam oba rodzaje. Odkryłam, że buraki podłużne są o słodsze w smaku od tradycyjnych. Świetnie smakują jako buraczki zasmażane albo pokrojone na plastry, posypane odrobiną soli i polane dobrym olejem rzepakowym. Pokusiłam się też o zrobienie z nich ćwikły z chrzanem. Ułatwiłam sobie zadanie i użyłam chrzanu ze słoiczka kupionego w dobrym sklepie ze zdrową żywnością. Buraki podłużne były tak słodkie, że nie musiałam dosładzać ćwikły. Taką ćwikłę można nałożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ćwikła z chrzanem
500 g buraków (zwykłych lub lepiej - podłużnych) - około trzech sztuk około 4 łyżek tartego chrzanu, sok z połowy cytryny, 1 łyżka octu z białego wina, ewentualnie cukier do smaku
Buraki umyć, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec 50-60 minut. Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych otworach. Odcedzić z soku za pomocą np. łyżki. Odcedzone buraki połączyć z chrzanem, sokiem z cytryny i octem. Włożyć do lodówki na dwa dni, aby smaki dobrze się połączyły. Ćwikła do słoiczków: Ćwikłę przełożyć do garnka i zagotować często mieszając. Wyparzone słoiczki napełnić gorącą ćwikłą, zamknąć i pasteryzować 10 minut.

Kategorie przepisów