Kolejny przepis z notatnika babci. Wątpię, by tak chłopi niegdyś jedli i nazwa jest pewnie zasługą prostych składników, ale wybaczam, bo smak jest fantastyczny ;)
Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-)
Dziś kolejna propozycja na kurczaka - troszkę inna wersja szaszłyków. Robi się szybko, a efekt jest naprawdę fajny. Do wykorzystania w grillowym sezonie :)
Jak dla mnie bardzo smaczne, ale dopiero za drugim podejściem kiedy zmniejszyłam ilość cukru - bo tak było zdecydowanie za słodkie ... Świetne do ciast, deserów choć z kieliszka też smakuje dobrze...
Dzisiaj wymarzyłam sobie chleb pszenno razowy z dużą porcją ziaren. Wybrałam pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane. W szufladzie z bakaliami znalazłam też otręby pszenne i płatki migdałowe, które również ostatecznie znalazły się w chlebie.
Wykorzystując resztki warzyw, które zalegały w mojej lodówce przygotowałam mieszankę, która połączona z ryżem stworzyła kolorową, pyszną sałatkę. Dodatek kilku szparagów nadał daniu odrobinę wiosennego wyglądu.
Ze wszystkich chlebów ostatnio wypiekanych ten zachwycił mnie najbardziej. Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypominał chleb, który pamiętam z dzieciństwa. Chleb, który potrafiliśmy zjeść cały - tak po prostu odrywając kawałek, po kawałku..
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Oprócz blogerów, w mleku piekli i Kuroń i Gessler, jednak to przepis Molly Stevens z książki All about braising mnie urzekł użyciem szałwi. Autorka proponuje przygotowanie tego schabu na dwa sposoby: mięso można dusić w piekarniku lub na kuchence.
Dobry film, mecz lub po prostu chęć zjedzenia czegoś szybkiego i smacznego to powody do przygotowania ciasta francuskiego z szynką i serem camembert. Ciasto francuskie pasuje do wszystkiego, więc możecie w nie zawinąć dosłownie każdy składnik – to co macie akurat w lodówce.
Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam!
Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.