Szaszłyki z kurczaka z zielonym pesto

Szaszłyki z kurczaka z zielonym pesto

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z zielonym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dziś kolejna propozycja na kurczaka - troszkę inna wersja szaszłyków.
Robi się szybko, a efekt jest naprawdę fajny.
Do wykorzystania w grillowym sezonie :)


Szaszłyki z kurczaka z zielonym pesto. /porcja dla dwóch osób/

2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 łyżki zielonego pesto, świeży tymianek, sól i świeżo mielony pieprz, 2 łyżki oliwy

Piersi z kurczaka oczyszczamy z włókien i kostek. Oprószamy solą (użyłam soli morskiej) i świeżo mielonym pieprzem. Kładziemy je na desce, przykrywamy folią spożywczą, i rozbijamy na cieńsze filety.
Każdy z filetów smarujemy łyżką zielonego pesto, dodajemy kilka listków tymianku i zawijamy w roladkę. Ostrym nożem, delikatnie kroimy roladę w poprzek na około 2cm kawałki, nakłuwamy je na patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki skrapiamy oliwą i smażymy na patelni grillowej (oczywiście, można też na grillu, pogoda sprzyja :) ), na rumiany kolor.
Do tak przyrządzonego kurczaka świetnie pasuje risotto, np. z tego przepisu.


Smacznego!


Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z zielonym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z zielonym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów