Sałatka z ryżu i duszonych warzyw
Możliwości łączenia ryżu z różnymi składnikami jest bardzo wiele. Z tych niezwykle wdzięcznych, białych ziarenek można wyczarować pyszne dania.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa, ryb , składnik zup, zapiekanek, ciast i farszów. Jako składnik sałatek daje ogromne możliwości tworzenia przeróżnych kompozycji. Szczególnie w miesiącach letnich pozwala na przygotowanie szybkich i smacznych posiłków.
zobacz: sałatka z ryżem Venere
sałatka ryżowa z melonem Wykorzystując resztki warzyw ,które zalegały w mojej lodówce przygotowałam mieszankę, która połączona z ryżem stworzyła kolorową , pyszną sałatkę. Dodatek kilku szparagów nadał daniu odrobinę wiosennego wyglądu.
Składniki: /2 porcje/
- 100 g ryżu basmati
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- kawałek pora
- mały bakłażan
- kilka szparagów/zielone/
- mały pęczek zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ocet winny/ do smaku /
- garść rukoli
-Ryż ugotować na sypko , ostudzić i przełożyć do miski.
-Pokroić drobno zieloną pietruszkę i połączyć z ryżem.
-Warzywa umyć i oczyścić : paprykę i bakłażana pokroić w kostkę, szparagi w małe słupki, pora w krążki .Podsmażyć krótko na oliwie. Dodać 2-3 łyżki bulionu lub wody i poddusić kilka minut do miękkości. Warzywa ppowinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
-Ostudzone warzywa dodać do ryżu i delikatnie wymieszać.
-Skropić octem / w-g smaku/,wymieszać i dowolnie udekorować.
-Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.