Szynka wieprzowa duszona z jabłkami i majerankiem
Jabłka i majeranek idealnie pasują do wątróbki ale okazało się że do szynki wieprzowej także. Żeby mięso było bardziej kruche i delikatne dolałam trochę wina, co miało także wpływ na smak sosu. Oczywiście można użyć słodkiej polędwiczki i skrócić czas duszenia jednak ja tym razem wykorzystałam szynkę. Mięso idealnie pasuje do ryżu.
Pomysł własny
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3-4 ziarenka jałowca
- zielony pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- 3 jabłka
- szklanka białego wina
- szklanka bulionu
- sól
- oliwa lub olej
Szynkę pokroić w kostkę. Jałowiec i pieprz utłuc w moździerzu. Mięso natrzeć oliwą, solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem. Cebulę pokroić i dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso z marynaty razem z cebula i przyprawami i smażyć kilka minut. Dodać bulion i wino, zmniejszyć ogień i dusić ok. godziny. Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojone w ósemki lub w kostkę jabłka obrane ze skóry i dusić jeszcze wszystko razem ok. 10-15 min. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozpadające się.
Smacznego:)