Chleb wieloziarnisty na zakwasie pszennym

Chleb wieloziarnisty na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam, że z miesiąca na miesiąc coraz bardziej uzależniam się od pieczenia chleba na zakwasie. Sam akt przygotowywania własnoręcznie chleba można porównać wręcz do rytuału. Każda czynność ma znaczenie, a troska o rosnące ciasto i cierpliwość po kilku godzinach zostaje nam wynagrodzona.

Stwierdzenie, że zakwas pszenny jest moim ulubionym może być przesadą, bo zakwas żytni używam równie często, ale wypieki na jego bazie bardzo mi smakują. Dzisiaj wymarzyłam sobie chleb pszenno razowy z dużą porcją ziaren. Wybrałam pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane. W szufladzie z bakaliami znalazłam też otręby pszenne i płatki migdałowe, które również ostatecznie znalazły się w chlebie.

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb wieloziarnisty na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb wielozianristy na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 6 godziny 30 minut Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 7 godziny 10 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 160 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 30 g otrębów pszennych
  • 30 g pestek dyni
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g płatków migdałowych
  • 420-450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy pestki dyni, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki migdałowe, cukier i sól. Do mąki dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas pszenny.
  2. Powoli zaczynamy wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Po kilku minutach, gdy składniki się sobą połączą tworząc kulę, przekładamy ją do naoliwionej miseczki. Przykrywamy folią spożywcza lub czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
  3. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat. Uderzamy pięścią w ciasto i zagniatamy je chwilę. Wiklinowy koszyk do wyrastania chleba podsypujemy mąką lub wykładamy czystą ściereczką. Przekładamy do środka ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką. Stawiamy w cieple do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z wodą lub kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, przerzucając ciasto na blachę. Wkładamy je do pieca.
  5. Podpiekamy przez 10 minut w 250 stopni. Wyłączamy termoobieg i włączamy tryb pieczenia góra- dół. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut.
  6. Upieczony bochenek studzimy przed krojeniem.

3.1.09

Kategorie przepisów