Łopatkowy gulasz do makaronu
Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.
Łopatkowy gulasz do makaronu
Składniki:
1/2 kg łopatki bez kości
3 ząbki czosnku
tymianek
pieprz biały
sól morska-
0,33 ml soku pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
4 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie makaronu
Mięso łopatkę bez kości myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Dajemy je do dużej miski. Dodajemy wyciśnięty czosnek , sól morską ,pieprz i paprykę ostra. Dolewamy olej i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy mocno dużą głęboka patelnie i wsypujemy zawartość miski. Smażymy mięso na złoto. Podlewamy sokiem pomidorowym. Dusimy ok 10 min na małym płomieniu. Dolewamy bulion warzywny . Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy tymiankiem , solą ,pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z śmietaną . Wlewamy do sou . Zagotowujemy. makron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , przelewamy wodą .Nakładamy na talerze na środek wlewamy sos mięsny.