Pączki serowe na karnawał. Delikatne, mięciutke, puszyste i sprężyste wnętrze zamknięte w przyjemnie chrupiącej! skorupce. Jednym słowem pączuszki idealne. Takie na jeden, dwa gryzy.
Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczętą paczką twarogu, to możecie upiec taką babkę. Jest dość wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do środka można wrzucić ulubione bakalie
Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Dziś w menu dnia soczysty, pachnący cytrusami kurczak o lekko chrupiącej rozmarynowej skórce. Szybki w przyrządzeniu, podany na sałacie i z lekko podpieczoną bagietką. Najlepiej smakuje z piwem.
Będąc na zakupach, włożyłam więc do koszyka gotowe ciasto w pudełku. Przyniosłam je do domu, włożyłam do szafki, żeby było tam w razie mojego niepowodzenia i...zaczęłam szukać w necie przepisu na karpatkę wykonaną własnoręcznie.
Mimo że w mieście, w którym mieszkam jest on dostępny praktycznie w każdym sklepie to zdecydowałam się na zrobienie domowego. (...) Domowy lemon curd jest oczywiście zdecydowanie lepszy niż ten ze sklepu.
Dziś zaproponuję Wam inną wersję faszerowanych pieczarek - z kremowymi ziemniakami puree. Takimi, jakie bardzo lubię - z cebulką usmażoną na maśle i drobno pokrojonym, przyrumienionym kruchym boczkiem. Po nałożeniu ziemniaków na pieczarki posypuję je bułką tartą, żeby utworzyła się chrupiąca skorupka.
To pyszna, pachnąca ziołami propozycja na weekendowe śniadanie. Wybrałam życzenie Moniki, która miała apetyt na „jajko zapieczone w kokilce z jakimiś pysznymi dodatkami i do tego grzanki pokrojone w paseczki do maczania w tym jajku”.
Dzisiaj nie było rosołu. A jeszcze wczoraj napisałam gdzieś że niedziela bez rosołu to nie niedziela. Okazuje się jednak, że można przeżyć bo zupa pieczarkowa jest doskonałym zastępstwem. Zaostrzyłam jej smak ostrym smakiem gorgonzoli i podałam z grzankami czosnkowymi.
Podczas pieczenia lekko można docisnąć mięso do patelni i w ten sposób uzyskamy spieczone paski. Do mięsa nie dodałam soli, ponieważ feta była na tyle słona, że dodatkowa sól była zbyteczna.