Kurczak z cytrusami i rozmarynem

Kurczak z cytrusami i rozmarynem

Zdjęcie - Kurczak z cytrusami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś w menu dnia soczysty, pachnący cytrusami kurczak o lekko chrupiącej rozmarynowej skórce. Szybki w przyrządzeniu, podany na sałacie i z lekko podpieczoną bagietką. Najlepiej smakuje z piwem. Przypominam też, że trwa głosowanie na blog roku 2012, zachęcam do oddawania głosu na ten oto blog Wojciecha. Koszt jest niewielki a cała kwota zasili obozy dla dzieci. Wszystkie nominowane blogi można oglądać tutaj.

  • 1 duży kurczak
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • skórka z 1 cytryny
  • 4cm świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól
  • 100ml wina białego (opcj.)


Zdjęcie - Kurczak z cytrusami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni na termoobiegu. Zmiększone masło ucieramy z połową rozmarynu, drobno posiekanego oraz połową startego imbiru. Kurczaka płuczemy i osuszamy z nadmiaru wilgoci. Robimy nacięcie na piersi i masło rozprowadzamy pod skórą oraz nacieramy całego kurczaka. Do środka wrzucamy pokrojone w ćwiartki owoce, 2 gałązki rozmarynu oraz pozostały kawałek imbiru. Związujemy nogi oraz skrzydełka nicią kuchenną. Marchew i cebulę obieramy i siekamy w plastry. Brytfanne wykładamy pokrojonymi warzywami, skrapiamy oliwą i kładziemy na górę kurczaka.

 

Wstawiamy do nagrzanego pieca i po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Kiedy kurczak zrumieni się odpowiednio, obracamy go. Pieczemy około 1,5-2 godziny do solidnego zrumienienia. Jeśli warzywa zaczną się przypiekać zbyt mocno podlewamy białym winem lub wodą, można też zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.



Zdjęcie - Kurczak z cytrusami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów