Kurczak z cytrusami i rozmarynem
Dziś w menu dnia soczysty, pachnący cytrusami kurczak o lekko chrupiącej rozmarynowej skórce. Szybki w przyrządzeniu, podany na sałacie i z lekko podpieczoną bagietką. Najlepiej smakuje z piwem. Przypominam też, że trwa głosowanie na blog roku 2012, zachęcam do oddawania głosu na ten oto blog Wojciecha. Koszt jest niewielki a cała kwota zasili obozy dla dzieci. Wszystkie nominowane blogi można oglądać tutaj.
- 1 duży kurczak
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki masła
- skórka z 1 cytryny
- 4cm świeżego imbiru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól
- 100ml wina białego (opcj.)
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni na termoobiegu. Zmiększone masło ucieramy z połową rozmarynu, drobno posiekanego oraz połową startego imbiru. Kurczaka płuczemy i osuszamy z nadmiaru wilgoci. Robimy nacięcie na piersi i masło rozprowadzamy pod skórą oraz nacieramy całego kurczaka. Do środka wrzucamy pokrojone w ćwiartki owoce, 2 gałązki rozmarynu oraz pozostały kawałek imbiru. Związujemy nogi oraz skrzydełka nicią kuchenną. Marchew i cebulę obieramy i siekamy w plastry. Brytfanne wykładamy pokrojonymi warzywami, skrapiamy oliwą i kładziemy na górę kurczaka.
Wstawiamy do nagrzanego pieca i po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Kiedy kurczak zrumieni się odpowiednio, obracamy go. Pieczemy około 1,5-2 godziny do solidnego zrumienienia. Jeśli warzywa zaczną się przypiekać zbyt mocno podlewamy białym winem lub wodą, można też zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.