Lemon curd
Ostatnio często zdarza mi się jadać pyszne serniczki cytrynowe sprzedawane w pewnej sieci kawiarni. Serniczki te podbiły moje serce, do tego stopnia, że postanowiłam sama przygotować je w domu. Jednak aby je zrobić najpierw musiałam zaopatrzyć się w lemon curd. Mimo że w mieście, w którym mieszkam jest on dostępny praktycznie w każdym sklepie to zdecydowałam się na zrobienie domowego. Po pierwsze skoro serniczki miały być home-made to niech będą takie od A do Z. Po drugie robiąc lemon curd w domu mogłam dopasować go smakowo do moich upodobań dodając mniej lub więcej cukru. Po trzecie domowy lemon curd jest oczywiście zdecydowanie lepszy niż ten ze sklepu.
Ps. Ten przepis dedykuję Cioci E., która jest wielkim smakoszem lomon curd, który ku jej niepocieszeniu jest bardzo ciężko dostępny w jej mieście.
Lemon curd*:
- skórka otarta z 4 cytryn
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 200 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kostkę
- 3 jajka
- 1 żółtko
W misce umieszczam skórkę z cytryny, sok, cukier i masło. Miskę z produktami ustawiam na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać lustra wody!), podgrzewam, mieszając co jakiś czas, do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie dodaję lekko rozmącone jajka i żółtko. Gotuję całość na parze, stale mieszając, ok 10-13 min do czasu aż masa stanie się kremowa i gęsta na tyle, że nie spływa z łyżki. Miskę z gotowym lemon curd zdejmuję z garnka i odstawiam do przestudzenia. Następnie przekładam gotową masę do słoiczków (z podanej porcji wychodzi ok 500 g kremu). Domowy lemon curd można przechowywać w lodówce do ok 2 tygodni.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.