Pączki pieczone

Pączki pieczone

Zdjęcie - Pączki pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,

oryginał

na ok 50 sztuk

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 2 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 

do posmarowania i obtoczenia 

  • 100 g masła 
  • 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z jedną łyżką cukru, zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę cukru, roztopione masło (przestudzone) i roztrzepane jajka oraz mąkę, sól - wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i postawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. 

Wyrośnięte ciasto przerobić i rozwałkować na grubość ok 13 mm i wykrawać foremkami lub szklanka i kieliszkiem by powstały oponki. Wykrojone oponki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. 

Piec w temperaturze 180 C ok 8-10 minut do lekkiego zrumienienia się -wyjąć i lekko przestudzić na kratce. Następnie maczać w roztopionym maśle i odsypywać cukrem wymieszanym z cynamonem i odłożyć na kratkę. 

Smacznego 

Zdjęcie - Pączki pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów