Pączki pieczone
Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,
na ok 50 sztuk
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
do posmarowania i obtoczenia
- 100 g masła
- 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z jedną łyżką cukru, zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę cukru, roztopione masło (przestudzone) i roztrzepane jajka oraz mąkę, sól - wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i postawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przerobić i rozwałkować na grubość ok 13 mm i wykrawać foremkami lub szklanka i kieliszkiem by powstały oponki. Wykrojone oponki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 C ok 8-10 minut do lekkiego zrumienienia się -wyjąć i lekko przestudzić na kratce. Następnie maczać w roztopionym maśle i odsypywać cukrem wymieszanym z cynamonem i odłożyć na kratkę.
Smacznego