Pączuszki serowe

Pączuszki serowe
Zdjęcie - Pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki serowe na karnawał
Delikatne, mięciutke, puszyste i sprężyste wnętrze zamknięte w przyjemnie chrupiącej! skorupce. Jednym słowem pączuszki idealne. Takie na jeden, dwa gryzy.
Oczywiście zaczęłam wyjadać jeszcze ciepłe mimo ostrzeżeń, że dostanę "skrętu kiszek" ;) Gadanie... chyba po prostu ktoś chciał, by dla niego więcej zostało :) Ale też trudno się dziwić, pączki znikają nieprzeciętnie szybko!
Wyrobienie ciasta jest błyskawiczne, cierpliwość wymagana jest tylko przy smażeniu. Na szczęście smażą się dość szybko, więc jeśli najdzie Was ochota na pączki "tu i teraz", ten przepis okaże się bezbłędny.

Zdjęcie - Pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
przepis znaleziony na blogu Słodkie Fantazje, pochodzi z książki "Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego Elżbiety Gontarskiej"; podaję z moimi zmianami i uwagami
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki
  • czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 1/2 l olej rzepakowego do smażenia (dla poziomu ok. 3-5 cm)
  • cukier puder do posypania

W dużej misce ugnieść twaróg tłuczkiem do ziemniaków (można też zmielić do w maszynce bądź w prasce). Następnie dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić, więc formując nieduże kulki należy każdorazowo zamoczyć ręce w wodzie. Nie tylko ułatwi to lepienie pączków, ale dodatkowo sprawi, że zmoczone w wodzie ciasto utworzy w efekcie chrupiącą skórkę. Pączki smażyć na mocno złoty kolor - im ciemniejsze, tym będą bardziej chrupiące. Usmażone pączki wyjmować cedzakiem, a następnie przekładać na papierowe reczniki by te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Ostudzone pączki posypać cukrem pudre.
Zdjęcie - Pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Małe uwagi co do smażenia: - nie martwcie się, jeśli nie uda Wam się uformować idealnych kulek z ciasta albo zmienią one swoją formę po wrzuceniu na olej, bo podczas smażenia i tak nabiorą kształtów i wyrosną piękne kuleczk - wrzucone do garnka porcje ciasta mogą przywrzeć do dna - wystarczy mieć pod ręką łyżkę i jednym ruchem podważyć ciasto przy dnie - pączki są niemal 'samosmażące' - same co i rusz się przewracają z boku na bok :) oczywiście od czasu do czasu należy na nie zerknąć i w razie czego pomóc im się przewrócić


Zdjęcie - Pączuszki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów