Babka twarogowa z rodzynkami

Babka twarogowa z rodzynkami

Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczętą paczką twarogu, to możecie upiec taką babkę. Jest dość wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do środka można wrzucić ulubione bakalie - w mojej babce wylądowały rodzynki. Jeżeli lubicie bardziej intensywne smaki, polecam dodanie świeżo startej skórki cytrynowej lub 2-3 łyżeczek ekstraktu z wanilii.

Przepis podany przez Krystynę9 na stronie mniammniam oraz na forum cincin .

 

Zdjęcie - Babka twarogowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g twarogu [użyłam paczkowanego, półtłustego]
  • rodzynki, żurawina lub suszone morele - ok.100 g

 

Babkową formę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem pudrem.

Margarynę/masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, przestudzony tłuszcz i lekko roztrzepane jajka. Zmiksować na jednolitą masę.

Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Dodać sok cytrynowy i rodzynki. Zamieszać, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-195°C i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 165-170°C i piec jeszcze przez 25-30 minut [do suchego patyczka].

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut na kratkę, a następnie wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Babka twarogowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Babka twarogowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów