Kieszonki drobiowe nadziewane suszonymi pomidorami i rukolą
Przepis ten jest propozycją kulinarnej zabawy, która prowadzona jest na blogu"Majanowe pieczenie"(klik,klik) - "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.
składniki:
2 piersi drobiowe
ser feta(około 100g)
6 plasterków suszonych pomidorów
1/2 opakowania rukoli
olej kujawski- pomidory czosnek i bazylia
czerwona papryka
Mięso ponacinać po długości uważając, żeby nie porobić zbędnych dziur. Natrzeć olejem(pomidory,czosnek,bazylia) i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rukolę umyć, wrzucić do miski. Suszone pomidory i fetę pokroić w kostkę, wymieszać z rukolą. Gotowym farszem nadziewać kieszonki a następnie spiąć wykałaczkami. W ten sposób podczas pieczenia nie będzie uciekał farsz. Posypać czerwoną papryką. Na patelnię wylać odrobinę oleju ze smakiem(pomidory, czosnek, bazylia) i włożyć kieszonki. Ja do tego użyłam patelni grillowej, dzięki której mięso ma ciekawy wygląd. Podczas pieczenia lekko można docisnąć mięso do patelni i w ten sposób uzyskamy spieczone paski. Do mięsa nie dodałam soli, ponieważ feta była na tyle słona, że dodatkowa sól była zbyteczna.
mała ściąga w jaki sposób przygotowałam kieszonki: