Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał
Niby zwykły kurczak w zwykłym pomidorowym sosie. Na pierwszy rzut oka totalna nuda, prawda? Ale zapewniam Was, że w przypadku tego dania, o nudzie nie może być mowy. Kurczak jest miękki i soczysty, sos dzięki dodatkowi mascarpone kremowy i delikatny. No i oliwki jako przysłowiowa kropka nad i.
Dzięki dodatkowi cynamonu, fety i bardzo drobnemu posiekaniu cebuli malakserem (była prawie jak starta na tarce) mają zupełnie inny smak niż zwykłe pulpety. I są znacznie lepsze!
Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem curry. Ta ilość curry jaką dodajemy zależy od tego jakie ostre mamy curry – u mnie średnie – i jak bardzo lubimy curry w ogóle… Najlepiej dodać trochę, wymieszać i spróbować… aż do osiągnięcia najlepszej dla siebie mieszanki
Salaterki smarujemy dość grubą warstwą majonezu (jak na zdjęciu), układamy na nim śledzie pokrojone w średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w cienkie półtalarki, cebulę w "piórka", mieszamy je razem i posypujemy nimi śledzie...
To typ ciasta idealny do kawy. Szybka do przygotowania babka (opcjonalnie z dodatkiem owoców) świetnie sprawdzi się jako towarzysz popołudniowej filiżanki. Ricotta sprawia, że placek długo pozostaje świeży i wilgotny.
Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino...
Čočková polévka s párkiem, czyli zupa z soczewicy z parówką to doskonała propozycja na zimowy obiad. Jest gęsta, sycąca i świetnie rozgrzewa. Wprawdzie czeskie parówki trochę różnią się od naszych – mają inną konsystencję i są bardziej przyprawione, niemniej zupa i tak była pyszna :)
Zupa jest po prostu przepyszna :) To najsmaczniejsza grochówka, jaką miałam okazję do tej pory jeść. Ma wyrazisty smak i aksamitną konsystencję. Smakowała bardzo także mojemu M., który nie należy do szczególnych fanów zup-kremów (boczek działa cuda:P). Doskonale smakuje podawana z pieczywem. Gorąco polecam :)
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Kurczak Piccata to bardzo prosty sposób na naprawdę szybkie przygotowanie oryginalnego dania z piersi kurczaka. Sos na bazie białego wina doprawia się skórką z cytryny i kaparami.