Czeska zupa z soczewicą i parówkami

Czeska zupa z soczewicą i parówkami

Čočková polévka s párkiem, czyli zupa z soczewicy z parówką to doskonała propozycja na zimowy obiad. Jest gęsta, sycąca i świetnie rozgrzewa. Wprawdzie czeskie parówki trochę różnią się od naszych – mają inną konsystencję i są bardziej przyprawione, niemniej zupa i tak była pyszna :)

Zdjęcie - Czeska zupa z soczewicą i parówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CZESKA ZUPA Z SOCZEWICĄ I PARÓWKAMI
(4 porcje)
2/3 szklanki zielonej soczewicy (użyłam brązowej),
2 duże marchewki,
1 mały por,
3 parówki dobrej jakości,
1 łyżka masła,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka śmietany,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub szczypta pieprzu cayenne,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka curry (pominęłąm),
natka pietruszki,
sól i pieprz

Soczewicę przepłukać na sitku i ugotować – nie trzeba jej wcześniej moczyć, zielona soczewica gotuje się ok. 20-30 minut.
W tym czasie marchewki, por i parówki pokroić w plasterki, podsmażyć wszystko w garnku na rozgrzanym maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Wlać ok. 5 łyżek wody i dusić całość ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać paprykę w proszku i ugotowaną, odsączoną soczewicę. Wlać ok. 4 szklanki wody. Gotować ok. 15 minut, aż marchew będzie miękka. Na koniec dodać musztardę i śmietanę.
Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki.


(przepis od thiessy z forum GP zmoimi małymi zmianami)


Zdjęcie - Czeska zupa z soczewicą i parówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czeska zupa z soczewicą i parówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów